Смартфоните ще откриват старческа деменция

Приложение за смартфон ще открива ранни признаци на старческа деменция
(снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия разработват технология за анализ на речта с цел откриване на ранни признаци на сенилна (или старческа) деменция. Любопитното е, че технологията може да се използва в приложение за смартфон, съобщи Medicaxpress.

Учените са използвали методи за машинно обучение, за да определят началото на развитието на деменция, въз основа на характеристиките на човешката реч. Технологията анализира силата, интонацията, височината и темпото на гласа.

„Инструментът е способен да замени съществуващите субективни и отнемащи време методи, които имат ограничена диагностична точност”, казва ръководителят на проекта д-р Беена Ахмед.

Традиционните методи включват формализирани интервюта и тестове за оценка на способността на пациента да изпълнява различни умствени дейности.

Приложението за смартфон ще бъде много по-лесно за използване. Пациентът ще трябва само да изслуша списък от 15 думи и да повтори тези, които е запомнил.

Технологията все още е в много ранен етап на разработка. Според изследователите, хората ще получат достъп до смартфон приложение с подобна функционалност след пет до десет години.

Коментар