Отложиха старта на проекта за сателитен интернет OneWeb

Концепцията на OneWeb предвижда формиране на орбитално съзвездие от 672 спътника за осигуряване на сателитен интернет за всички хора на планетата
(снимка: OneWeb)

Изстрелването на спътниците по проекта OneWeb, чиято цел е да осигури достъп до интернет за жителите на целия свят, беше отложено. Причината а забавяне в производството на самите устройства, съобщи РИА Новости.

По план, изстрелването на първите спътници трябваше да се състои на 23 януари от космодрума Байконур в Казахстан чрез ракетата-носител „Союз”. Според източници от космодрума, пускът е пренасрочен за края на януари или за февруари.

Това не е първото забавяне на проекта. Британската компания OneWeb планираше да пусне спътниците през декември, но се наложи промяна в плановете, поради необходимостта от допълнителни сателитни проверки.

„Союз” ще трябва да изстреля 34 спътника в орбита, което е само малка част от общата флотилия. Концепцията на OneWeb предвижда орбиталното съзвездие да наброява 672 спътника, които ще осигурят достъп до интернет за всички жители на Земята.

Коментар