API са „двигателите” на дигиталната трансформация

„Организация, която предоставя свои API, се разгръща към нови пазари, разширява марката си”, заяви Петър Петров, IBS България
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Приложните програмни интерфейси, т.нар. API, в много случаи са в основата на дигиталната трансформация. Те позволяват създаване на нови приложения с ценни функционалности, чрез които организациите могат да се възползват от предимствата на съвременната динамична дигитална среда, разказа по време на конференцията „IBS IT Compass 2019” експертът от IBS България – Петър Петров.

„Дигиталната трансформация се случва реално и API са нейните двигатели, защото позволяват създаване на множество приложения – разработват се множество нови дигитални инструменти в полза на крайния потребител”, каза Петров.

„Организация, която предоставя свои API, се разгръща към нови пазари, разширява марката си. API позволяват на разработчиците да създават нови и хубави функционалности”, допълни експертът.

От портфолиото за облачни решения на IBM, чиито партньор е IBS България, този процес е облекчен чрез модула IBM API Connect – ключов модул за интеграция, който може да се приема като средство за „захранване” на дигиталната трансформация.

Предизвикателство за потребителите у нас, според Петров, остава осъзнаването на нуждата от дигитализацията на дейността им. Много от организациите са чували и знаят, че има подобна тенденция, но не могат да си представят добре как тя би протекла при тях.

„Повечето организации знаят за технологиите, но имат нужда да видят как би прорабитило това при тях. Често пъти те се безпокоят за производителността, за обема на трафика, който може да се поеме, за лицензирането, за управлението”, сподели опита си Петър Петров.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар