TSMC стана най-скъпата компания в Азия

TSMC дава възможност на клиентите да изберат от широк спектър производствени технологии за чипове – от най-новия 7-нм ULV до „древния” 180-нм процес
(снимка: TSMC)

Бизнесът на тайванския чипмейкър TSMC се развива повече от добре. Компанията в момента е безспорен лидер в производството на чипове, като превъзхожда технологично дори Intel. Не е изненадващо, че наскоро TSMC стана най-скъпата компания в Азия с пазарна капитализация от около 262,75 милиарда щатски долара.

За първи път в своята история TSMC надмина южнокорейския гигант Samsung Electronics по пазарна капитализация, отбелязва TechPowerUp. Има достатъчно причини тайванската компания да стане толкова влиятелна в хай-тек индустрията.

Първо, TSMC дава възможност на клиентите да изберат от широк спектър производствени стандарти, независимо дали това са най-новият 7-нм ULV или по-стари технологии, включително „древния” 180-нм процес. Клиентите имат избор: да използват нещо старо и по-малко скъпо или нещо по-ново за висока производителност и по-малко консумация на енергия.

В допълнение, TSMC инвестира по-голямата част от печалбата си в изследвания и разработки, за да остане конкурентоспособна и своевременно да предостави на клиентите най-новите технологии.

Третата причина е, че TSMC създава лоялна клиентска база. Дори ако една компания възнамерява да ползва нейните услуги само веднъж, TSMC предлага гъвкави доставки. Големите клиенти като Apple, HiSilicon, Nvidia и AMD могат да разчитат на най-модерните производствени мощности за своите разработки.

Коментар