Безплатен ъпгрейд до Windows 10 все още е възможен

Потребителите на легални версии на Windows 7 и Windows 8.1 все още могат да обновяват операционните си системи до актуалната версия Windows 10
(снимка: Microsoft)

Преди две години Microsoft официално прекрати опцията за безплатен ъпгрейд от Windows 7 и Windows 8.1 до Windows 10, но се оказва, че подобна възможност все още е налична напълно легално. От нея могат да се възползват потребители с официален лиценз на Windows 7 или Windows 8.1.

За да направите безплатна актуализация до Windows 10, ще трябва да изтеглите помощната програма Media Creation Tool от сайта на Microsoft на вашия компютър и да посочите продуктовия ключ, когато програмата го изисква. Този метод за безплатен ъпгрейд работи само с вече активирани версии на Windows 7 и Windows 8.1, но не легализира първоначална, чиста инсталация на Windows 10.

Посетител на сайта Reddit, който се представя за инженер от Microsoft, потвърждава, че безплатното надграждане до Windows 10 все още е достъпно. Според него, програмата за безплатно актуализиране на операционната система е един вид рекламен ход, който цели клиентите на Microsoft да преминат към Windows 10 по-бързо.

Изглежда, че Microsoft не е много заинтересована да лишава потребителите от възможността за безплатни актуализации на операционната система с помощта на Media Creation Tool. Може да се очаква, че този метод ще остане актуален до официалното спиране на поддръжката за Windows 7 на 14 януари 2020 г.

Програмата за безплатно актуализиране на легални копия на Windows 7 и Windows 8.1 до версия Windows 10 беше въведена от Microsoft през 2015 г. и продължи до края на 2017 г.

Коментар