Световен рекорд за HSPA скорост

Ericsson продължава да увеличава скоростта на HSPA комуникациите, което е предпоставка за развитие на мобилните широколентови услуги.
Шведската компания счупи собствения си световен рекорд с първата в света демонстрация на MIMO (multiple-input-multiple-output) многоканална HSPA технология, осигуряваща пикови скорости за сваляне на данни от 56Mbps. Това стана по време на изложението CTIA Wireless 2009 в Лас Вегас, САЩ.
Увеличението на скоростта е постигнато благодарение на комбинация от MIMO и многоканална HSPA технология. Работата с MIMO позволява по-високи пикови скорости и по-добра ефективност в оползотворяването на спектъра, което увеличава капацитета на мрежата.
Демонстрацията се проведе с помощта на концептуално разработена версия на мобилен широколентов HSPA маршрутизатор на Ericsson.
Многоканалната HSPA технология с MIMO, която все още се стандартизира, е предвидена за търговско разпространение през 2010.
До края на настоящата година Ericsson ще предлага многоканална технология със скорост до 42Mbps – постижение, което бе успешно демонстрирано на наскоро провелия се Световен мобилен конгрес в Барселона.

Коментар