YouTube дава достъп на масите до елитно образование

Огромното кибер хранилище на видео материали разкрива нова секция, в която се опитва да събере най-добрите лекции и курсове от повече от 100 американски университети и колежи, в това число елитните Харвард, Йейл, Санфорд, Масачузетския технологичен институт и Калифорнийския университет в Лос Анжелис.
На блога на YouTube образователната секция YouTube EDU е определена като средство за "събиране и изтъкване на цялото прекрасно образователно съдържание, което е качено на YouTube от колежи и университети".
"Използването на YouTube като инструмент за демократично обучение е един от най-чудесните, неумишлени резултати от съществуването на сайта", се казва още в блога.
Сайтът предлага директория на институциите, която съдържа подробен каталог на видео материалите, предоставени от тях (Масачузетският технологичен институт има 893, а Йейл – 118). Освен отделни лекции потребителите имат достъп до повече от 200 пълни курса.
Доста изненадващо за всички, новопоявилата се образователна секция изпревари по популярност превърналия се в хит видео роман Watchmen. Science of Watchmen е в списъка на най-гледаните видео клипове. На трето място е едно интервю с научния консултант на филма, професорът по физика от университета на Минесота Джеймс Какалиос. Но те са допълнени от по-традиционните и не толкова популярни лекции като “Анализ на крайните елементи” и “Общата теория на относителността” на Айнщайн.
До момента на YouTube EDU са качени 20 000 материала и техният брой непрекъснато расте. Администрацията ще добавя нови университети и колежи и ще уведомява на своя блог къде да се проверява за ново съдържание. Пак на това място всички, които желаят да открият официален YouTube канал на своята образователна институция, могат да намерят и да попълнят форма за интерес за партньорство с YouTube EDU.
Всички, които искат да знаят какво е да учиш в колеж, но не могат да си го позволят, както и онези, които вече са завършили, но искат да продължат да се образоват, или пък хора, които просто се чудят как някой друг преподава предмет, изучаван или преподаван от самите тях, сега имат шанса да направят това в YouTube EDU. Нещо повече, всичко това е на разположение на потребителя при неговите условия – той може да учи с темпото, което сам си наложи, в комфорта на собствената си обкръжение, без да заплаща за знанията и без да се подлага на стреса от тестовете и изпитите.

Коментар