Globul обжалва решение на КРС за цените на едро

GLOBUL съобщава, че обжалва решението на КРС за налагане на драконовско намаляване на цените на едро на разговорите от мобилните и фиксирани мрежи. Рязкото намаляване на цените ще има негативен ефект както за мобилните оператори, така и за крайните потребители.
Незабавното изпълнение на решението на КРС ще възпрепятства възможностите потребителите да извличат максимална полза що се отнася до избора, цената и качеството на мобилните услуги, което е основна цел в Закона за Електронните Съобщения и в Европейската регулаторна рамка. Няма регулаторно изискване за фиксираните оператори да преминат към намалените цени на едро, като намалят тарифите си на дребно на разговорите от фиксирани към мобилни мрежи. По този начин облагодетелствани ще бъдат фиксираните оператори, а не крайните потребители.
Изпълнението на обжалваното решение ще възпрепятства развитието на пазара и инвестиционните планове на GLOBUL като цяло, както и развитието на новите технологии, разширяването на мрежата, приноса към обществото и опазването на околната среда. Всичко това заедно с настоящите глобални финансови обстоятелства, които вече се отразяват на българската икономика, ще доведе до неблагоприятен пазарен и социален ефект.
Според GLOBUL регулаторната рамка би следвало да насърчи стабилността, да повиши конкурентността и да поощри инвестициите. Последното е необходимо, за да осигури разширяване на пазара, нови работни места и по-добри и достъпни услуги за потребителите.

Коментар