Intel обяви план за 1,4-нанометрови чипове

Intel ще следва амбициозен график за изтъняване на технологичните норми
(снимка: Intel)

Intel планира да пусне процесори по 1,4-нанометрова технология до 2029 година, стана ясно от презентация на компанията по време на конференцията IEDM, за която съобщава Anand Tech.

Междувременно Intel обяви, че ще усвои 5-нанометровия технологичен процес през 2023 г., две години по-късно ще произвежда 3-нм чипове, а след още две години, през 2027, компанията ще усвои 2-нм технология.

Наблюдателите на пазара припомнят, че на Intel бяха необходими четири години, за да премине от 14 на 10 нанометра. Освен това компанията все още не може да започне масово производство на 10-нм процесори и продължава да произвежда 14-нанометрови чипове, докато конкурентът AMD вече е на ниво 7 нанометра.

Intel възнамерява да внедри нови „литографски функции” през 2023 г., но не уточнява какви. Като се има предвид обаче, че този период е свързан с плановете на компанията за 5-нм технология и, че ASML ще започне да доставя по същото време литографски скенери от ново поколение, най-вероятно става въпрос за High-NA EUV литография.

По време на технологичната конференция говорител на Intel е заявил още, че пълната гама от 7-нанометрови продукти на компанията ще бъде пусната в рамките на една година след дебюта на съответния 7-нм GPU.

Коментари по темата: „Intel обяви план за 1,4-нанометрови чипове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Обещанието културен отказ !

Коментар