Intel отстъпи свой проект на Linux фондация




Intel ще предаде управлението на проекта Moblin на некомерсиалната организация Linux Foundation, става ясно от съобщение на сайта на фондацията.

Проектът Moblin стартира преди две години и има за цел да оптимизира работата на Linux на мобилни устройства с платформа Intel Atom.

Решението на Intel да отстъпи Moblin на Linux фондацията е продиктувано от стремежа на производителя на чипове да привлече към проекта странични разработчици. Очаква се Intel също да продължи работата си по Moblin.

Особеност на операционната система Moblin е фактът, че тя работи само на компютри с процесори Atom или Core 2. В момента системата се използва в нетбуци на производители от ранга на Hewlett-Packard, Dell и Asus.

Според анализатори, Moblin може да отклони производители на нетбуци и разработчици от системата Android, подкрепяна от Google.
 

Допуска се също така, че Linux фондацията ще адаптира Moblin и за процесори с архитектура ARM, което не е в интерес на Intel. От компанията посочват обаче, че подобно развитие не ги притеснява, тъй като вярват в собствената си конкурентоспособност.




Коментар