Acer TravelMate P214 – лаптоп за работещите постоянно в движение

Скромен външно, но кадърен и изпълнителен – такъв е Acer TravelMate P214 (снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Универсални и надеждни, лаптопите от линията Acer TravelMate са удобни за много приложения. Моделът P214 го доказва най-добре – това е многофункционална мобилна система, подходяща и за дома, и за офиса, и за лeтището и самолета, и за университета.

Когато в края на 90-те за първи път се натъкнах на понятието „all-round”, онлайн-речници и уикита нямаше; тогава ми бе нужно време да отгатна значението на това понятие. То обаче отлично описва преносимия компютър Acer TravelMate P214 – машина, която може да върши много неща и да се използва по много начини.

На първо място този преносим компютър е проектиран съобразно необходимостта да се работи отдалечено. Това е бил приоритетът при неговото създаване – не наличието на турбо-мощност или пък впечатляващ дизайн. P214 е замислен за преносимост и постоянно движение, без това да накърнява процеса на работата, каквато и да е тя. Затова Р214 може да счита за прекрасно бизнес-устройство, отличен спътник по време на работно пътуване. Наред с това може да е перфектен помощник в обучението за студентите, а най-вече на работещите като мен – постоянно в движение.

На вид Acer TravelMate P214 не е зрелищен – матовата повърхност с дискретна текстура в графитено-черно и матовият екран изглеждат строго и „сухо“, почти като скучните одежди на свещеник или пастор. Дори когато бъде отворен, около клавиатурата е все така строго „сухо“, с лого в дискретен сив нюанс, един малък маркер „HDMI” пак в дискретно сиво и един миниатюрен стикер за скрития вътре Intel Core i5 процесор. В моите разбирания точно така трябва да изглежда една бизнес-машина – семпло, строго, сдържано.

Скромен външно, но кадърен и изпълнителен – такъв е Acer TravelMate P214. Със своя 14-инчов дисплей той е перфектен за интензивно пътуващите хора – тези, за които работата се случва предимно на място при клиенти и партньори, за пишещите репортажи от мястото на събитието като мен, за пътуващите, за учащите, които бързат между лекции и упражнения, за бързащите. Разделителната способност – 1920х1080 пиксела – позволява нормално гледане на видео и изображения, което е чудесно, ако работата на човек предполага боравене с графики, снимки, филми.

Хардуер

Четири ядра Intel Core i5-8250U с базова тактова честота 1,6 GHz захранват TravelMate P214. Характерни за тях са ниската консумация на енергия и слабото топлоотделяне – нещо, което определено се усеща при работата на машината. Дори когато е сериозно натоварена, тя е съвсем тиха, рядко се чува шум от вентилатора.

Ефективните процесори са съчетани с 8GB RAM памет от тип DDR4, което е добър обем за работа с „лакоми“ за ресурс приложения.

Носителят на данни е 256GB твърдотелен (SSD) диск – зарежда софтуера бързо, работи скоростно и съвсем тихо. В съвременната работна среда това е важно. Важно е и това, че не отделя силна топлина, защото би било неприятно да „подгрява“ коленете по време на работа в движение.

Свързаност

TravelMate P214 има всички необходими комуникационни интерфейси за лесна ежедневна работа, така че нищо да не липсва. От трите USB порта един е от трето поколение (Type C), разположен отдясно, а останалите два са „черни“, разположени отляво.

За връзка с външни монитори има HDMI порт. Разбира се, има и LAN порт. Безжичните комуникации включват „задължителните“ удобства – Wi-Fi модул за безжична мрежа и Bluetooth.

За работа с външни носители на данни е предвиден слот за SD карти, удобно разположен в предната част на лявата страна на устройството. Това е малък, но важен детайл – слотът да се намира в предната част на корпуса, но странично, защото действително е най-удобно при често поставяне и изваждане на носителя.

Батерия

Това е параметърът, с който TravelMate P214 следва да се гордее най-много. Както вече стана дума, този компютър е проектиран за продължителна работа в движение. Триклетъчната литиево-йонна батерия е способна да издържи до 14 часа работа при минимално натоварване, а при по-интензивна работа издържа спокойно 6-8 часа.

С други думи, ако обичайно работният ден протича в движение из различни локации, но вечер човек се прибира на едно и също място (офиса или дома), то може да не носи адаптер със себе си – няма да му се наложи да го използва.

Навярно след много цикли на зараждане и разреждане тази продължителност ще става по-кратка, но има всички изгледи през първите две години на работа този компютър да остане способен да изкарва по цял работен ден само на батерия.

Сигурност

Сигурността и поверителността е важно нещо, особено ако работата изисква постоянно да се пътува. Затова Acer TravelMate P214 има скенер за пръстов отпечатък, с който се отключва. Той е удобно разположен в горния ляв ъгъл на тъчпада. Наред с него могат да се зададат парола и ПИН код.

За физическата сигурност е предвиденo Kensington заключване. Вътре в компютъра е скрит Trusted Platform Module – модул за криптографска сигурност, който осигурява хардуерна защита.

Софтуер

Наред с операционната система Windows 10 лаптопът идва със системен софтуер от Acer, който да подпомогне доброто управление на машината – Acer Control Center. Тук могат да се настройват важни функции като задаване на приоритети за определени приложения, проверка на изправността на батерията и статуса на паметта, редовно архивиране и възстановяване. Машината идва с едномесечен абонамент за Norton Security Ultra.

Мария Малцева

Мария Малцева