Бизнесът с клонирани котки не върви, фалират компании

Липса на търсене принуди компанията за биотехнологии Genetic Savings & Clone да затвори бизнеса. Калифорнийската фирма клонира котки и се опитваше да ги продава доскоро на цени от 50 хиляди долара едната. Въпреки намалението до $32 хиляди за клонирано коте, бизнесът не потръгнал.

В писмо до клиентите, Genetic Savings & Clone обяснява, че причината за затваряне на производството на котки е невъзможността на компанията да разработи жизнеспособна комерсиална технология за клониране.

На пазара обаче има и други доставчици. От фалиралата компания насочват клиентите, желаещи да замразят генетичен материал от техните домашни любимци, към биотехнологичната фирма ViaGen от Остин, Тексас. Хубавото в цялата история е, че Genetic Savings & Clone е върнала авансово дадените пари за клониране.

Компанията стартира бизнес през 2000 година. Първият й комерсиален продукт беше клонираната котка “Малката Ники”, предоставена на силно опечалена жена от Тексас, загубила своята любимка след 17 години притежание. Ники, създадена от ДНК на починалото коте, струваше 50 хиляди долара на американката.

Основатели на Genetic Savings & Clone са Университетът Феникс и милиардерът Джон Сперлинг, който се надяваше да клонира своето ловно куче Миси, но така и не успя да постигне тази цел.

Коментар