Роботи ще зареждат електромобилите

Мобилните роботи за зареждане могат да се поставят почти навсякъде
(снимка: Volkswagen / YouTube)

Недобре развитата инфраструктура за електромобили все още е пречка за масовото им разпространение, макар че тя се счита и за предимство на новите превозни средства. Зарядни станции могат да се изграждат навсякъде и освен това заемат малка площ.

Немският автомобилен гигант Volkswagen е на път да ускори изграждането на инфраструктура и същевременно да улесни самото зареждане на електромобилите. Компанията лансира концепция за нов тип зарядни станции – роботизирани и мобилни.

От видео в YpuTube се вижда, че този подход значително ще разшири възможностите за зареждане на електрически превозни средства, а самата Volkswagen смело нарича своята концепция революция.

Компанията вече разполага с прототип на робот за зареждане и ремарке с капацитет на батерията 25 кВтч, което е в състояние да осигури мощност от 50 кВт. Паркирате колата и от смартфона заявявате желания капацитет за зареждане – останалото роботът ще извърши сам, се вижда от видеото.

Все още не е ясно кога Volkswagen ще пусне в действие мобилните роботи за зареждане на електромобили, но от технологична гледна точка в тях няма нищо невъзможно за изпълнение, така че може да се очакват скоро на пазара.

Коментар