WhatsApp спира поддръжката на по-стари мобилни платформи

Потребителите на остарели мобилни платформи скоро ще останат без WhatsApp
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярният месинджър WhatsApp работи с голям брой операционни системи, но някои от тях скоро ще отпаднат от списъка на съвместнимите – това важи най-вече за Windows Phone, която самата Microsoft „пенсионира”.

Още през май т.г. WhatsApp обяви плановете си да прекрати поддръжката на по-стари версии на Android и iOS, както и за рядко използваната Windows Phone. И това време дойде. На своя уебсайт компанията информира, че поддържа и препоръчва използването на следните мобилни устройства:

  • смартфони с Android 4.0.3 и по-нови версии;
  • iPhone с iOS 9 или по-нови версии;
  • някои телефони с KaiOS 2.5.1 или по-нова версия, включително JioPhone и JioPhone 2.

По-стари платформи ще продължат да работят с WhatsApp за ограничено време. Приложението ще остане съвместимо с устройства под управление на Android 2.3.7, iOS 8 и по-стари версии на двете платформи до 1 февруари 2020 г.

Считано от 31 декември 2019 г. обаче, WhatsApp вече няма да поддържа платформите Windows Phone и Windows 10 Mobile. Функциите на приложението могат да спрат да работят по всяко време след това. По-рано бе блокирано и създаването на нови акаунти на смартфони с Windows.

При използване на WhatsApp акаунт на ново устройство историята на чата не се прехвърля. Все пак потребителите могат да експортират историята на чатовете като прикачен файл към електронната поща – препоръчително е това да стане преди изтичане на крайния срок за поддръжка.

Коментар