ScaleFocus инвестира 45 млн. евро в Северна Македония

ScaleFocus подписа договор за държавна помощ с правителството на Северна Македония
(снимка: ScaleFocus)

Българската софтуерна компания ScaleFocus стъпва на пазара в Северна Македония с изграждане на развоен център в столицата Скопие. През следващите няколко години компанията планира да отвори над 300 работни места за софтуерни специалисти за работа по международни проекти за клиенти от цял свят.

Една от дългосрочните цели на ScaleFocus е устойчив растеж и развитие на екипи от професионалисти от цяла Източна Европа, съобщиха от компанията. „Решението да инвестираме в нов развоен център в Скопие бе продиктувано от успешната ни колаборация с ИТ експерти от Северна Македония, продължаваща вече няколко години”, заяви Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus.

Той подписа официален договор за държавна помощ с министъра по чуждестранните инвестиции в Северна Македония Зорица Апостолска. Обемът на планираната инвестиция за следващите 5 години е на стойност 45 милиона евро, като 2 милиона са планирани за обучение и развитие на младите таланти.

„Целта ни е да дадем възможност на можещите и мотивирани ИТ специалисти да работят за интересни и предизвикателни проекти, в динамична среда и международен екип, без да се налага да емигрират”, подчертаха от ScaleFocus. Българската компания ще си партнира с местни организации, университети и фирми с цел развитие и подобряване на цялата ИТ екосистема в Северна Македония.

ScaleFocus разполага с офиси в най-големите български градове: София, Пловдив, Варна и Бургас. Стъпването в Северна Македония е логичната следваща стъпка в развитието на компанията. Правителството на Северна Македония и Икономическата Търговска Служба на България активно участват в процеса.

През 2019-а година стартира и „Скейл Фокус Академия”, която вече обучава бъдещите ИТ и софтуерни експерти в няколко български града. Компанията планира да продължи и развие инициативата в Северна Македония. В ScaleFocus работят близо 1000 души, които обслужват над 200 международни клиенти от Fortune 500.

Коментар