Windows 95 имала по-понятен интерфейс от Windows 10

Windows 95 отдавна е в историята, но все още предизвиква дискусии
(снимка: CC0 Public Domain)

Дискусия в популярния форум Reddit изтъква предимства в графичния интерфейс на Windows 95 спрямо актуалната версия на операционната система. Според потребители, Windows 10 е загубила интуитивност в еволюцията на графичния си интерфейс.

Като доказателство е публикувана екранна снимка от Windows 95 с онези елементи, които вече не са налични в Windows 10, но можеха да бъдат много полезни поне за новите потребители на системата.

Така например, подчертаната буква в менюто на Explorer (номер 1) се използваше за обозначаване на съответния клавиш на клавиатурата, който осигурява бърз достъп до командата. Това наистина беше удобно.

Или бутоните (2) с триизмерен външен вид – винаги беше ясно, че, първо, това е бутон, и второ, че е натиснат или не. Заглавията на колоните (3) също приличаха на бутони, защото всъщност това бяха бутони. Те и сега са бутони, но как човек да разбере, ако не е работил с Windows преди?

Някои елементи в интерфейса на Windows 95 улесняваха значително потребителите
(екранна снимка: Tuomas Salo / Twitter)

В Windows 95 има ясно определени полета за „скролване” (5), които позволяват на потребителя да прецени точно обема на съдържанието в папките. А обозначението в долния десен ъгъл на прозореца (7) ясно показва възможността за промяна на неговия размер. В Windows 10 това не е така.

Многоточието след Browse (6) пък показва, че този бутон ще отвори диалогов прозорец, вместо да извърши операцията веднага.

Според много от коментиращите в Reddit, ако в Windows 10 изведнъж се наложи да промените нещо (да речем, в настройките), тогава може да се окажете в ситуацията на мишка в лабиринт.

Коментари по темата: „Windows 95 имала по-понятен интерфейс от Windows 10”

добавете коментар...

  1. Wefad

    Win 95 98 2000 xp the best…

    Win vista 7 8 10 i hyi ne staa ot tqh

  2. :o)

    Windows 98 е в пъти по-добър за работа от Windows 10.
    Прост, лесен, адекватен – продукт с който да си вършиш работа

    Win10 – боза 🙂

  3. Dun

    Mac е отговора, но пари струва 🙂

  4. back am i

    кинти паламарки, объркат ли баламурниците и без това не можещи да работят с тази ОС, повече приходи за тях. все пак е халф-фрий този 10тката и то с причина:) хммм

  5. тц

    Мда, и постоянно нещо сменят някое меню или настройка със всеки ъпдейт, да го търся по половин час деба дебилите уиндоуски. Как па не се намери един читав UX дизайнер във тая фирма?

Коментар