Intel разкри качествата на следващия Atom




За първи път на технологично събитие в Пекин Intel демонстрира на живо следващото поколение платформа за Atom-базирани мобилни интернет устройства (MID).

Новото решение с кодово име “Moorestown” намалява десет пъти консумацията на енергия при бездействие на системата, спрямо сегашните Atom-базирани платформи, става ясно от паралелната демонстрация, извършена от Ананд Чандрасекър, вицепрезидент в Intel.

Значителното намаляване е възможно благодарение на комбинация от нови техники за управление на мощността, нов панел, оптимизиран за MID сегмента, и производствен процес Hi-k 45 nm.

Платформата Moorestown, очаквана през 2010 година, включва система на един чип с кодово име “Lincroft”, която интегрира 45-nm Atom процесор, контролери за графика, видео и памет, и входно-изходен хъб с кодово име “Langwell”.

Платформата ще използва новия софтуер Moblin, оптимизиран за интернет и с възможности за гласова комуникация. Наскоро Intel съобщи, че прехвърля проекта Moblin на Linux фондация, за да привлече повече разработчици.

В Пекин компанията обяви и нови варианти на процесора Atom – Z550 и Z515, които ще разширят избора за потребителите на мобилни интернет устройства в джобен формат. Моделът Z550 работи на честота 2GHz и поддържа познатата технология Hyperthreading.

Z515 включва технология Burst Performance Technology (BPT), която позволява на процесора да работи на честота 1.2GHz, когато е необходима висока производителност за малки формати на мобилни интернет устройства.

Междувременно Intel обяви четирима победители в състезанието INSPIRE•EMPOWER, което стартира през август 2008. Всеки от тях ще получи по $100 000 допълнително финансиране на своите иновативни решения, които прилагат технологии за нуждите на образованието, здравеопазването, икономическото развитие и околната среда.

Коментар