Оптимизирано зареждане щади батерията на смартфона

Оставянето на смартфона да се зарежда цяла нощ е вредно за батерията
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфон батериите ще имат по-дълъг живот, благодарение на нова технология, която е проста за реализира – на ниво фърмуер, но е достатъчно ефективна. Решението демонстрира производителят на смартфони OnePlus по време на изложението CES 2020 в Лас Вегас.

Много собственици на смартфони включват за зареждане своите джаджи, когато си лягат да спят. За потребителите това е доста удобно, тъй като сутрин обикновено няма достатъчно време за презареждане на смартфона за целия ден, но от друга страна не е най-доброто решение за батерията на устройството в дългосрочен план.

Специалистите на OnePlus са помислили как да решат този проблем. В Лас Вегас компанията представи технологията „Оптимизирано зареждане” (Optimized Charging), която скоро ще се появи в смартфоните OnePlus.

Как работи технологията? Когато настроите смартфона си за зареждане преди лягане, той ще се зареди до 80%, а след това зареждането временно ще спре. 100 минути преди първата аларма за събуждане, зареждането се възобновява. Решението е много просто, но ефективно и наистина може да удължи живота на батерията.

Според OnePlus, въпреки че технологиите за зареждане се развиват, самите батерии изобщо не се променят по отношение на химичните вещества в тях. Единственият начин за бързо зареждане на батерията е увеличаване или на напрежението, или на тока.

Новите технологии за бързо зареждане като цяло са безопасни за потребителите, но водят до по-бързо разграждане на клетките на батерията, особено ако оставите смартфона свързан към електрическата мрежа, когато е напълно зареден.

Потребителите на OnePlus 7 или OnePlus 7 Pro, които участват в бета-тестовете на новия фърмуер, вече могат да изпробват функцията за оптимизирано зареждане. В настройките за батерията те ще видят опцията „Оптимизирано зареждане”.

Коментари по темата: „Оптимизирано зареждане щади батерията на смартфона”

добавете коментар...

  1. До Xperia

    Не е точно така, батерията се зарежда до 90% и спира. Един час преди алармата започва да се зарежда до 100%. Имам същият смартфон.

  2. сап

    Като цяло могат, не е далече от акъла как да изкара много повече един смартфон, но не е на далавера! Всеки месец излизат модели и модели… за съжаление си е чист бизнес!

  3. Димитър Иванов

    Аз изобщо не мога да разбера, защо когато зареждането стигне 100% не направят някаква функция да спират зареждането. Щом могат да го спрат, когато стигне 80% и после да го възстановят преди алармата, значи могат и на 99% или на 100% да го спрат.

  4. Xperia

    На МОЯ SONY XPERIA XA2 се зарежда по-идентичен начин. Смартфона знае в колко часа сутрин ставам и до този момент през цялата нощ се зарежда бавно.

  5. Anonymous

    Apple са вградили тази опция за оптимизиранот зареждане още от септември 2019 с iOS 13.

  6. Чук

    Тъй ми направи по 4000 да ги бичат…таман по июфтину рииш ли))))

  7. Anonymous

    То никоя не се заржда 100% инъче ще изгори.

  8. Даа

    На Samsung така са направили ако батерията 4300 се зарежда до 4130

  9. джийниас

    0ще една много по-семпла идея е просто ако реалния капацитет е 5000мах (вече масово) да направят 80% ползваема на ниво фърмуер, така че винаги да се зарежда на 80% (потребителят вижда 100%) и до там! и 4000мах са предостатъчни при цъкане!

Коментар