Бразилия нe приема натиск от САЩ за 5G мрежата си

Бразилия не смята да налага каквито и да е ограничения на Huawei в 5G проектите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Американското правителство оказва натиск върху много страни, особено върху своите съюзници, да се откажат от използването на оборудване от Huawei в 5G инфраструктурата си. Бразилия обаче официално заяви, че няма да търпи натиск от страна на САЩ по отношение на това дали да разреши на Huawei да участва в търговете за доставка на оборудване за мрежите от ново поколение.

В скорошно интервю за Блумбърг министърът на науката, технологиите, иновациите и съобщенията Маркос Понтес заяви, че няма да наложи вето на нито една компания и решението за участие в търговете ще се основава единствено на достойнствата  им. Понтес отговаря за определянето на критериите за изграждане на последно поколение ултрабърз интернет в страната.

Бразилският министър каза още, че търгът за 5G в страната може да се забави до 2021 г. Първоначално търгът беше планиран за март тази година, а след това отложен за втората половина на 2020 г.

Понтес обясни това забавяне с технически проблем, а именно, че новата мрежа ще пречи на предаването на данни от сателитните антени, които в момента излъчват телевизионни сигнали в Бразилия.

В момента правителството проучва две алтернативи: инсталиране на филтри върху сателитните антени или промяна на честотата на предаване, използвана от телевизионните доставчици в страната.

Коментари по темата: „Бразилия нe приема натиск от САЩ за 5G мрежата си”

добавете коментар...

  1. :o)

    Лъчение, което да смущава сателитите?
    И никой не се запитва, това ОК ли е?

Коментар