Google въвежда „студено съхранение” в облака

Нова облачна услуга на Google осигурява незабавен достъп до данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Google стартира корпоративна услуга за „студено съхранение” на данни в облака. Archive Storage, обявена за първи път през април миналата година, е предназначена да съхранява данни най-малко една година и с достъп поне веднъж на 12 месеца.

Новата услуга е четвъртата опция в списъка с предложения на Google за съхранение на информация в облака, наред със Standard, Nearline и Coldline. Предложенията се различават по цена, производителност и честота на достъп до данните.

Google Archive Storage се явява клауд решение за корпоративни потребители, а не универсална облачна услуга като Google Drive. Отличителна черта на услугата, в сравнение с офертите на други доставчици, е, че тя предоставя незабавен достъп до данните. Според компанията, закъснението се измерва в милисекунди.

Малко вероятно е подобна услуга да се използва за ежедневни нужди, тъй като операциите струват 10 пъти повече, отколкото при опцията Standard, получаването на данни е 5 пъти по-скъпо, а минималният период на съхранение е една година. API интерфейсът за използване на Archive Storage обаче е същият като на останалите класове хранилища на Google.

Archive Storage може да се използва от клиентите за съхранение на данни в съответствие с установените регулаторни изисквания, както и за изследователска информация, резервни копия на носители и видео архиви – например, данни от видеонаблюдение.

Съхранените данни са криптирани и по избор може да се извърши гео-дублиране. Също така данните могат да бъдат защитени с функцията Bucket Lock срещу случайно или злонамерено изтриване.

Коментар