ЕС ще съкрати сроковете за преки плащания на бенефициенти

Инициатива на ЕС предвижда нови условия за изплащане на пряко управляваните от Европейската комисия фондове. Предложенията се отнасят до средства в размер на 15 млрд. EUR с конкретни срокове за плащане в области като научните изследвания, образованието и младежта, енергетиката и транспорта.

Една от ключовите цели е съкращаване на сроковете за първоначално предварително финансиране на безвъзмездните средства и договорите на ЕС – от 30 на 20 дни.

Предложенията допълват неотдавнашните решения за ускоряване на плащанията за проектите по структурните фондове, съгласно съобщеното в Европейския план за икономическо възстановяване, както и предложенията за борба с просрочените плащания по търговски сделки.

Целта на днешното предложение е да се извлече колкото се може повече от настоящите финансови правила с цел ускоряване на 415 000 преки плащания, които Комисията извършва всяка година“, коментира еропейският комисар по финансовото планиране и бюджета Далия Грибаускайте.

Настоящият икономически климат налага вземането на незабавни мерки, за да се помогне за облекчаване на положението на бенефициерите на средства. Тази инициатива ще положи основите и за бъдещи промени на финансовите правила на ЕС, предвидени да бъдат извършени през 2010 г.“, добави еврокомисарят.

Набляга се основно на съкращаването на сроковете в областта на предварителното финансиране или на първоначалните плащания от 30 на 20 дни. Тези плащания са най-лесните, тъй като за тях не се изисква сложна документация или бюрокрация, и представляват около 9,5 млрд. EUR.

За други централно управлявани плащания (представляващи около 5,5 млрд. EUR) целта е сроковете за плащане да се съкратят от 45 на 30 дни, привеждайки плащанията на Европейската комисия в съответствие с директивата за борба с просрочените плащания по търговски сделки.

Освен това Комисията ще насърчава своите служби да увеличат използването на фиксирани суми и еднократни суми за централно управляваните безвъзмездни средства и договори.

Опростяването на общите процедури преди стартирането на проектите може да допринесе за по-бързи плащания, поради което ще бъдат въведени мерки, предоставящи на службите на Комисията възможността да публикуват покани за предложения, обхващащи двугодишен период, а не отделни предложения, и да използват стандартизирани покани.

Коментар