Нова фишинг атака срещу потребители на WhatsApp

Киберпрестъпници ловят жертви сред потребителите на месинджъра WhatsApp
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на WhatsApp са изложени на риск да бъдат измамени чрез нова фишинг схема. Атакуващите разпространяват съобщения през месинджъра, че Adidas празнува годишнина и уж подарява тениски и обувки, алармира компанията за сигурност ESET.

Измамното съобщение съдържа следния текст: „Adidas подарява 5300 чифта обувки и 2700 тениски в чест на годишнината!”. В него има и връзка, която потребителят трябва да кликне, за да „получи подарък”.

В крайна сметка обаче жертвите на тази кибератака ще попаднат на мошенически сайт, а не на официалния сайт на Adidas. За да внушат достоверност, престъпниците използват лого на Adidas, макар и старо.

На жертвите се предлага да участват в анкета и след това да изпратят съобщение за конкурса на 20 свои приятели. По този начин фишинг съобщенията се разпространяват лавинообразно в WhatsApp.

Експертите съветват потребителите на месинджъра да бъдат предпазливи с всякакви съобщения за отстъпки, продажби и промоции, тъй като с тяхна помощ атакуващите могат да получат достъп до личните им данни.

Коментар