Разгаря се ценова война при SoC за смартфони

Qualcomm доминира във високия клас SoC, но сега притиска MediaTek и в средния клас
(снимка: Qualcomm)

Пазарът на едночипови системи за смартфони (SoC) е в състояние на ценова война, твърдят анализатори, на които се позовава репортаж по темата на IT Home. Водещият разработчик Qualcomm притиска сериозно своя тайвански конкурент MediaTek.

Според доклад на анализатора Го Мингю от Tianfeng International, поради по-ниското от очакваното търсене на смартфони от най-висок клас с поддръжка на 5G, Qualcomm значително е намалила цените на SoC от среден клас, за да стимулира търсенето поне на 5G устройства от тази категория.

В резултат на това MediaTek, която има много силни позиции именно в средния клас, може да се сблъска със сериозни проблеми. Платформата MediaTek Dimensity 1000 е първата жертва на ценовата война, предприета от Qualcomm.

Намаляването на цената на дадена SoC започва обикновено след 3-6 месеца от момента на нейното производство и началото на доставките. Това позволява на производителите на смартфони да намалят разходите както на съществуващите, така и на новите модели. Но този път всичко се случва много по-бързо: Snapdragon 765 поевтиня месец след обявяването й.

Какво показват цифрите. Цената на Snapdragon 765 пада с 25-30% до 40 долара. В същото време MediaTek Dimensity 1000 струва $60-70 (при себестойност $45-50). Да, тази SoC на MediaTek има страхотна производителност, но само феновете на графично-интензивните игри ще забележат това, докато за обикновените потребители възможностите на Snapdragon 765 са напълно достатъчни.

Ето защо се очаква най-големите клиенти на MediaTek, включително Oppo, Vivo и Xiaomi, да пренасочат част от поръчките си – за около 20-25 милиона SoC – към Qualcomm. И това ще се случи през февруари, твърдят анализаторите.

Qualcomm ще остане доминиращ играч и в сегмента на топ решенията, но по други причини. Комбинацията от SoC Snapdragon 865 и 5G модем Snapdragon X55 струва много – 120-130 долара, но по-достъпната Dimensity 1000 не е конкурентна по производителност. В допълнение, имиджът на производителя на чипове играе голяма роля за водещите производители на смартфони, а MediaTek не може да се конкурира с Qualcomm в това отношение.

В резултат, Qualcomm ще упражни натиск върху MediaTek във всички сегменти и това неизменно ще се отрази на финансовото състояние на тайванския разработчик. Очаква се брутните приходи на MediaTek от продажби на 5G решения да намалеят до 30-35%, в сравнение с 40-50% средно за пазара.

Коментари по темата: „Разгаря се ценова война при SoC за смартфони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пазара се свива кой ще е жертвата ?

    qualcomm -субсидирано от фед
    китайците – субсидирани от кцб
    samsung – субсидиран от кореската центарлна банка

    тошиба – спонсорирана от яцб

    Дали тайванското правителcтво ще субсидира медиатек през tsmc ?

Коментар