Пазарът на сървъри излиза от период на застой

Центровете за данни се очертават като основен двигател за растеж на сървърния пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на сървъри затихна в последните тримесечия, но е готов да се върне към растеж. За това ще способстват три фактора, според анализ на тайванската компания Digitimes Research.

Обемът на световния пазар на сървъри през 2019 г. намаля с 1,4%, но през 2020 г. той ще се върне към растеж, поради силното търсене на оборудване от собствениците на центрове за данни.

Прогнозата сочи, че през 2020 г. производителите на сървъри по целия свят ще пуснат на пазара общо 16,01 милиона машини, което е с 6,6% повече спрямо миналата година.

Първоначално Digitimes Research направи по-песимистична прогноза за пазара на сървъри през 2019 г., очаквайки той да намалее с 4-5%. Но продажбите през четвъртото тримесечие превишиха прогнозите и пазарът завърши годината с лек регрес.

Анализаторите очакват пазарът да нарасне отново през 2020 г., но динамиката няма да се измерва с двуцифрени темпове, тъй като някои утвърдени производители ще претърпят спад.

Четирите най-големи оператори на центрове за данни в САЩ се очертават като основният двигател за растеж на доставките на сървъри в световен мащаб.

Digitimes Research идентифицира три основни фактора, които трябва да допринесат за растежа на пазара на сървъри в следващите пет години. На първо място това е дигиталната трансформация в предприятията, второ – нарастващото въвеждане на системи за изкуствен интелект и трето – желанието на операторите на центрове за данни да насърчават хибридните облачни системи.

Освен това допълнителен тласък на продажбите на сървъри ще даде увеличаването на обема на предаваните данни в мрежите от пето поколение (5G), казват анализаторите от Digitimes Research.

Коментар