Рекордна ефективност на соларна клетка с перовскит

Модулът на база перовскит с най-високата в света ефективност на конверсия при такива размери
(снимка: Panasonic)

Panasonic обяви, че е постигнала рекордно висока ефективност на преобразуване на слънчева енергия в електрическа – 16,09% със соларен модул на база перовскит с активна площ 802 кв.см (размери 300х300х2 мм).

Фотоволтаичната клетка е създадена с използване на стъклен субстрат и технология за струен печат. Иновативният метод на покритие е подходящ за големи площи, като намалява разходите за изработка на соларни модули.

Освен че има голяма площ, фотоволтаичната клетка е лека и с висок коефициент на преобразуване. Тя  позволява високоефективно генериране на слънчева енергия на места, където конвенционалните соларни панели са трудни за инсталиране, например върху фасади на сгради.

Разработката на Panasonic се извършва в рамките на проект на японската Организация за развитие на нови енергийни и индустриални технологии (NEDO), уточняват от компанията в официално съобщение.

NEDO и Panasonic продължават да подобряват материалите за перовскитовия слой. Инженерите се стремят да постигнат още по-висока ефективност, сравнима с тази на слънчевите клетки на базата на кристален силиций, и да преминат към практическото внедряване на технологията.

Коментар