Xerox покачи офертата си към HP до $35 млрд.

Xerox остава настоятелна в намерението си да придобие HP Inc.
(снимка: Xerox)

Xerox увеличи сумата, която е готова да плати за покупката на производителя на компютри и печатащи устройства HP Inc. Ако по-рано офертата се свеждаше до 22 долара за акция, сега тя е около 24 долара.

Съгласно новото предложение, Xerox възнамерява да плати 18,4 долара в брой плюс собствени акции в съотношение 0,149 към 1 за всяка акция на HP. Сумарно, офертата възлиза на около 35 милиарда долара. Новата цена е с 41% по-висока от средния курс на акциите на HP през последните три месеца.

По-рано Xerox предложи да плати 18,4 долара за всяка акция на HP плюс собствени акции в съотношение 0,137 към 1. Това правеше общо 33,5 милиарда долара, но HP сметна тази сума за недостатъчна.

Според Ройтерс, ръководството на HP се опасява от високото ниво на дълга на Xerox, което може повлияе негативно на акциите на обединената компания. Освен това членовете на борда на HP са обезпокоени от намаляващата рентабилност на Xerox на годишна база.

След отхвърляне на офертата Xerox се закани да прибегне до т.нар. враждебно поглъщане, като се обърне директно към акционерите. Наскоро компанията номинира няколко кандидата за борда на директорите на HP в опит да привлече подкрепа сред акционерите за сключване на сделката. По-рано Xerox придоби малък дял в HP, което й дава правото да предлага кандидати за борда на директорите.

Аргументът на Xerox пред акционерите на HP е, че сливането ще реши проблемите на двете компании на пазара за принтери. На среща с инвеститори мениджъри на Xerox заявиха, че сделката ще позволи ръст на приходите на обединената компания с 1 до 1,5 милиарда долара в рамките на три години. Xerox уверява също, че интегрирането с HP ще помогне на новата компания да спести около 2 милиарда долара годишно.

В понеделник Xerox обяви, че новото предложение към HP среща голяма подкрепа на Уолстрийт. Активистът-инвеститор Карл Икан, който притежава 11% дял в Xerox и почти 5% дял в HP, смята, че сливането няма да е проблемно.

Коментар