Излиза първият мобилен чип за Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E обозначава устройствата, способни да работят в честотния диапазон 6 GHz
(снимка: CC0 Public Domain)

Broadcom обяви първия в света чип за мобилни устройства, поддържащ безжичните стандарти Wi-Fi 6E и Bluetooth 5. Новият BCM4389 интегрира необходимите блокове за двете безжични технологии.

Обозначението Wi-Fi 6E бе прието от браншовата организация Wi-Fi Alliance, за да разграничи Wi-Fi 6 устройствата, които са способни да работят в честотния диапазон 6 GHz. Използването на канали с ширина 160 MHz позволява на такива устройства да работят два пъти по-бързи от устройствата с поддръжка на Wi-Fi 5.

Новият чип Broadcom BCM4389 е способен да обезпечи скорост от над 2 гигабита в секунда (Gbps). Освен това чипът осигурява значително подобрение на енергийната ефективност (до пет пъти), което е особено ценно за смартфони и други устройства, захранвани от батерии. BCM4389 използва също MIMO архитектурата за Bluetooth, за да осигури по-голяма стабилност на връзката.

Broadcom BCM4389 е способен да обезпечи скорост от над 2 гигабита в секунда (Gbps)
(снимка: Broadcom)

В допълнение към основните радиочестотни блокове за Wi-Fi и Bluetooth, BCM4389 включва и трети, независим блок със свръх-нисък разход на енергия, който оптимизира Wi-Fi и Bluetooth. По-конкретно, този блок позволява по-бързо сдвояване и намаляване на смущенията при Bluetooth комуникации, по-бързо сканиране на Wi-Fi мрежи, подобряване на точността при установяване на местоположението и намаляване на консумацията на енергия.

Предимствата на BCM4389 ще се разгърнат само в пълната екосистема на Wi-Fi 6E, включително рутери, шлюзове, точки за достъп и т.н. Широка гама устройства с поддръжка на 6GHz се очакват на пазара по-късно тази година.

Коментар