Десет съвета за избор на сървъри


Пазарът е залят с предложения за нови сървъри с все по-мощни процесори. Ако решението за подмяна на сървъра е назрявало отдавна и сега идва ред да се изпълни, какво трябва да се има предвид при избора на тези машини?

 
1) Въпросът за приложенията
 
Първо трябва да решите какви приложения ще се инсталират и ще работят на даден сървър и колко потребители ще ги ползват. Това определя конфигурацията на сървъра, операционната система и начина на управление.
 
2) Ролята на приложенията
 
След като определите кои приложения на кои сървъри ще работят, трябва да се уверите, че разбирате ролята на тези приложения и сървъри за вашия бизнес. Колко важни са за правилното функциониране на компанията и колко дълго тя може да продължи операциите си в случай на повреда и спиране на работата им? Казано с прости думи, колкото по-малко време можете да издържите без тях, толкова повече пари трябва да похарчите за по-надеждна машина.
 
3) Стратегическо планиране
 
Уверете се, че разполагате със стратегия за сървърите, която се гради на съображения, свързани с приложението им и важността им за бизнеса. Трябва също така да обмислите стратегии за сторидж и свързване към мрежи.
 
4) Квалификация и поддръжка
 
Имате ли достатъчно ресурси да управлявате не само това, с което разполагате сега, но и бъдещата покупка? Квалификацията и уменията не трябва да се придобиват след това. Но дори и да имате необходимите ИТ познания, все пак е препоръчително да проведете разговор с търговеца или системния интегратор, за да разберете всички предлагани опции.
 
5) Управление
 
Главният разход на всяка инфраструктурна компонента никога не се съдържа само в хардуерната или софтуерната компонента. Времето, ресурсите и парите, които са необходими за управление на система или системи от сървъри понякога могат да бъдат подценени. Разгледайте новите опции за автоматизация, за да намалите времето за управление и да спестите разходи за наемане на персонал за поддръжка на сървърите.
 
6) Инвестиция в бъдещето
 
Не планирайте само за днес. Тлябва да помислите и за бъдещето на вашата инфраструктура и как тя може да се адаптира, за да поддържа бизнеса ви в неговото развитие. Ако очаквате бизнесът да се разраства и това ще изисква повече компютърни ресурси, трябва да помислите за системи с възможности за разширение, а не да добавяте такива на по-късен етап и по-висока цена.
 
7) Претегляне на разходите
 
Разхвърляйте разходите, където и доколкото е възможно, като инвестирате в предимствата на схемите за разсрочено плащане. По време на икономическа криза е трудно да се плати наведнъж при покупката, но има алтернативни финансови опции за намаляване на първоначалната тежест и доказване на необходимостта от покупката.
 
8) Зеленият аспект
 
В момента енергийната ефективност е основна тема. Много от големите компании разработват схеми за икономии на енергия като намаляване на броя на вентилаторите или ограничения на консумацията. Освен че допринасят за по-екологично производство, тези схеми помагат и за снижаване на разходите. При тенденция към увеличаване на цените на тока, този аспект придобива още по-голямо значение.
 
9) Къде го искате?
 
Обмислете къде ще разположите сървъра в работното помещение. Независимо че често са шумни и заемат доста място, те трябва да не пречат на служителите в офиса и да бъдат безопасни.
 
10) Финален въпрос
 
Някои може би ще кажат, че той трябва да е пръв, но често трябва да се мине през другите съображения, за да може компанията да си отговори правилно на него. А той е: Трябва ли ви изобщо сървър? Няма ли да ви задоволят предложенията за виртуализация и така наречените “изчисления в облак”?

по темата: „Десет съвета за избор на сървъри”

добавете коментар...

  1. Pishman tehnokrat

    9) Къде го искате?
    Баси въпроса…oтзад разбира се.

Коментар