Huawei произвежда 5G станции и без американски компоненти

Huawei разширява възможностите си за производство на 5G оборудване без американски технологии
(снимка: Huawei)

Политиката на САЩ за санкции срещу Huawei не позволява на китайския производител на телекомуникационно оборудване да прави бизнес с редица компании, които доставят компоненти за 5G базови станции. В отговор на това Huawei разширява собствените си възможности за производство на станции, без използване на американски компоненти.

Според Тим Данкс, вицепрезидент на Huawei по управление на риска и партньорствата, през четвъртото тримесечие на 2019 г. компанията е продадала повече от 50 хиляди 5G базови станции, които не използват компоненти с американски произход. Това е около 8% от общия брой базови станции, които Huawei пусна на пазара през февруари т.г., отбелязва Блумбърг.

Huawei все още планира да се върне към използване на американски технологии, но по думите на Данкс, колкото по-дълго време компанията не може да взаимодейства с доставчици от САЩ, толкова по-малка е вероятността да възобнови сътрудничеството си с тях в бъдеще.

По данни за февруари т.г., Huawei е продала около 600 000 базови станции за 5G мрежи по целия свят. Клиенти на Huawei са телекомуникационни компании и оператори, които се стремят да надграждат мрежите си, за да отговарят на новите стандарти. Повечето от вече внедрените базови станции са произведени с компоненти, закупени преди въвеждането на санкции от правителството на САЩ.

Опитите на САЩ да убедят съюзниците си да се откажат от използването на оборудване на Huawei в своите 5G мрежи засега не са особено успешни. Американските производители на чипове, от своя страна, твърдят, че забраната за доставка на компоненти, които Huawei може да получи от другаде, е контрапродуктивна.

Производителите смятат, че загубените приходи ще ограничат размера на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и това може да повлияе на способността им да създават конкурентни продукти в бъдеще.

Коментар