Прогнозират бум в сензорните AMOLED дисплеи

През 2015 година делът на мобилните телефони с AMOLED екрани ще достигне 37,5%, прогнозира вицепрезидент на Samsung по време на изложението Finetech Japan 2009.

Очаква се истински пазарен бум на технологията, която в момента се среща само в 2,9% от телефоните. AMOLED екраните използват активна матрица с органични светодиоди и предлагат по-висока яркост, в сравнение с течнокристалните дисплеи.

До края на настоящата година ще се появят масово мобилни апарати със сензорни AMOLED дисплеи, а в бъдеще технологията ще навлезе и в лаптопите, твърди Уо Джонг Ли, вицепрезидент по маркетинг в Samsung Mobile Display, пред digitimes.com.

Устройства като мултимедийния плейър Cowon S9 и телефона Samsung A877 разчитат в момента на сензорни AMOLED екрани за управление. Освен Samsung, финландският гигант Nokia също планира да внедри мащабно технологията в своите устройтва.

На пазара се предлагат и обикновени телефони, които използват несензорни екрани с органични светодиоди. Подобни модели имат най-големите играчи в мобилната индустрия – Nokia и Samsung, както и други производители.

Коментар