SMS може да хакне мобилен телефон

Мобилните телофони могат да бъдат хакнати чрез кратко текстово съобщение (SMS). Подобна възможност са демонстрирали специалисти от компанията Trust Digital. Откритият от тях начин за взлом на GSM-а е наречен Midnight Raid Attack, тъй като е най-ефективен, когато телефонът не се използва от притежателя си.
Като изпращат специален SMS, атакуващите могат отдалечено да активират браузъра на телефона и да отворят зловреден сайт, съобщи ubergizmodo.com. От него на мобилния телефон се зарежда хакерски софтуер, който доставя на кибер мошениците конфиденциална информация.
Специалистите на Trust Digital са демонстрирали още един тип атака на смартфони с помощта на SMS. Чрез нея може да се следи трафикът в Wi-Fi мрежи и да се "уловят" паролите за имейл, съобщи CNET News.
Макар и към момента Trust Digital само да експериментира със сигурността на мобилните телефони, атаките чрез SMS могат да станат обичайна практика в арсенала на кибер престъпниците. Предпоставка за това са нарастващата популярност на смартфоните и все по-атрактивните възможности на мобилните операционни системи.

Коментар