Проект за сателитен интернет обяви фалит

OneWeb се нуждае спешно от финансиране, за да реализира амбициозния си проект
(снимка: OneWeb)

Само преди седмица OneWeb изстреля втора партида от 34 спътника за сателитната интернет мрежа, която трябва да обхване целия свят. Вчера компанията обяви, че е в несъстоятелност и моли за облекчения съгласно кодекса за банкрут, за да продаде своя бизнес.

Причината за фалита очаквано е пандемията от коронавирус SARS-CoV-2, която прекрати преговорите за пълно финансиране на програмата. На своя уебсайт OneWeb пояснява, че все още счита своята мисия за важна и необходима, за да предостави достъпен и бърз интернет до всички кътчета на нашата планета.

Проектът е особен важен за слабо населените селски райони, където не е изгодно да се изграждат мрежи по обичайния начин. В допълнение, нови пазари, като този на самоуправляващите се автомобили, изискват пълно интернет покритие.

Преговорите за финансиране на програмата продължават от началото на тази година. Според източници, OneWeb преговаря със SoftBank за инвестиции от над $2 млрд. Други инвеститори в проекта са Virgin Group, Qualcomm, Airbus, Grupo Salinas и дори правителството на Руанда.

Бързото разпространение на коронавируса през февруари-март доведе до нестабилност на пазара и принуди инвеститорите да ограничат всички планове за по-нататъшно финансиране на OneWeb.

Днес компанията има флотилия от 74 спътника на ниска земна орбита, глобален център за управление на спътниците и 44 действащи или в процес на изграждане наземни станции. Планът предвижда пускане общо на 600 спътника.

OneWeb разработва и терминали за различни пазари. Тестово стартиране на сателитната мрежа показа, че тя може да осигури широколентова скорост от над 400 Mbps със закъснение 32 милисекунди.

Коментари по темата: „Проект за сателитен интернет обяви фалит”

добавете коментар...

 1. ха

  Този сателитен интернет едва ли може да стане по-евтин от този, предоставян от “вампирите”. Единственото му предимство е, че е по-сигурен – бури и природни бедствия не могат да го засегнат почти по никакъв начин (наземните станции вероятно са доста в излишък, за да поддържат правилния трафик на спътниците).

 2. 8357

  Такиви проекти трябва да се спонсорира основно от държави и дарители без търговска цели и очакване на парични печалби а само за изгода на човечеството. От това ще се възползват свички хора на планетата, а губещите ща са само текущите оператори вампири. И без това държавите събират прекалено много данъци на гърба на средния човек и малките предприятия е не на заможните. Големаните си знаят как да прикриват и измамват данъчните, а и правителствата и парламентите предимно за тях работят.

 3. Anonymous

  Бил Гейтс и него го излъгах за сателитен интернет в 1995г обаче той го продаде на арабите за 80% от теоретичната му цена през 1997г. Арбати така изгубихе 2,7 млрд $.

  Днес загубиха 3 млрд руанда , англичани,японци, германци,мексиканци …

Коментар