ДАИТС отчете подкрепа за интернет програмата си

Националната програма за широколентов достъп е срещнала подкрепа в състоялото се обществено обсъждане, обявиха от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
Две браншови организации – Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) и Сдружението за електронни комуникации (СЕК), както и компаниите Мтел и Вивател са направили предложения към документа. След анализ, програмата ще бъде подготвена за внасяне и одобрение от Министерския съвет, съобщи заместник-председателят на ДАИТС – Красимир Симонски.
Програмата посочва като цел до 2013 година в големите градове, където живеят около 75 на сто от българите, да има 100 процента широколентов достъп – едновременно до данни, гласови- и видеоуслуги, при он-лайн свързаност.
Възможността да се ползва бърз интернет и он-лайн услуги трябва да се съчетае с надеждна свързаност, ниски цени за крайните потребители и високи скорости на връзката, се посочва в документа.
Програмата предвижда до 2013 година в слабо развитите райони да се осигурят около 4000 места по подобие на съществуващите телецентрове, където да се предоставят широколентови услуги на социална база.

Коментар