Инвестицията във WiMAX се възвръща бавно

За изграждане на новите мрежи WiMAX операторите се нуждаят от стабилно финансиране. Периодът на възвръщане на инвестициите във WiMAX е доста дълъг, посочи председателят на ДАИТС Пламен Вачков в речта си на Четвъртия световен форум по политика в телекомуникациите в Лисабон.
От една страна, това се дължи на големината на вложените капитали, равняващи се на милиони евро. Друга причина е, че е необходимо физическо време за изграждане на мрежата.
Освен това технологията е нова и непозната за крайните потребители и също е нужно време за налагането й.
Българските WiMAX оператори, за разлика от някои оператори в други държави, заложиха на развитие на мрежите в по-големите градове. Мотивите за това са по-големият потенциал на абонати и съответно възможността за по-бърза възвращаемост на направените инвестиции.
Развитието на WiMAX операторите, на техните мрежи и услуги е в пряка зависимост от възможността на големите компании инвеститори да продължават да влагат финансови ресурси, заключи председателят на ДАИТС.
Световният форум по политика в телекомуникациите, организиран от Международния съюз по далекосъобщения (ITU) със съдействието на португалското правителство и Министерството на вътрешните работи и съобщенията на Япония, се проведе от 21 до 24 април в Лисабон.
Над 1000 представители на 191 държави членки на ITU и на 550 организации от сектора на телекомуникациите участваха във форума. България председателства Съвета на ITU от ноември 2008 година до ноември 2009 година.

Коментар