Безплатен ГИС софтуер за студентите в България

Студентите ще получат онлайн достъп до десетки ГИС софтуерни продукти
(снимка: ESRI)

Нова образователна програма предоставя на студентите в България и по света безплатен онлайн достъп до ГИС (географски информационни системи) софтуер, за да подпомогне дистанционно обучение в условията на пандемия от коронавирус.

Learn ArcGIS на компанията ESRI насърчава проектното обучение чрез решаване на проблеми от реалния свят от различни сфери като регионално планиране, управление при бедствия, опазване на околната среда и много други.

Програмата включва и уроци по осигуряване на общественото здраве, в които се разглеждат приложни казуси, като например подпомагане справянето с пандемията от COVID-19 посредством прилагане на ArcGIS технологии по примера на университета „Джон Хопкингс” или на Световната здравна организация.

Като част от програмата Learn ArcGIS, студентите получават достъп до десетки ГИС софтуерни продукти, сред които облачния софтуер ArcGIS Online, ArcGIS Pro – настолен продукт за събиране, визуализиране и анализ на пространствени данни, над 20 леки професионални приложения като Survey123, Insights for ArcGIS, StoryMaps и др.

Програмата предлага и база от уроци и упражнения по вид софтуер или тема. От всяко място, по всяко време и от всяко устройство студентите могат да ползват и редица онлайн книги, издания на ESRI.

Всички тези ресурси са достъпни на сайта Learn.ArcGIS.com  от всяка точка на света за студенти над 18 години и техните преподаватели. Уроците в платформата обхващат теми, които са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Българските студенти могат да се включат в програмата до 30 юни, като се регистрират на сайта Learn ArcGIS, от който ще имат достъп до ГИС продуктите и услугите до 31 август 2020 г.

Коментар