Tenda W18E – гигабитов „хотспот” рутер за 50 потребители

Гигабитовият рутер Tenda W18E се позиционира като устройство за „хотспот” приложения
(снимки: TechNews.bg)

Ако се нуждаете от стабилна и оптимизирана интернет връзка за офиса, къщата, за заведение  или друго обект с повече потребители, решението е безжичен „хотспот” рутер. Подобно устройство има редица предимства спрямо обикновения домашен рутер, за да удовлетвори повишените изисквания за покритие и брой потребители.

Tenda W18E е точно такъв рутер. Това е професионално устройство на достъпна цена (около 95 лв. с ДДС на нашия пазар), което наред с високата скорост поддържа редица ключови функции, необходими за бизнес цели или за нуждите на потребителите в по-големи жилища.

Дизайн

Хотспот рутерът загатва за своите способности още с външния си вид. Устройството се доставя в типичната за Tenda брандирана кутия в черно и червено, с нагледно представяне на неговите възможности и сценарии за използване.

Tenda W18E има компактен дизайн, изпълнен е в строг бизнес стил, създавайки усещане за стабилност и качество. В кутията освен самия рутер намираме захранващ адаптер и документация.

На предния панел на рутера са разположени 4 гигабитови порта – 1 WAN, 2 WAN/LAN и 1 LAN. Вляво от тях се намират два светлинни индикатора – Wi-Fi и SYS, бутонът Reset за нулиране на устройството и гнездото за захранване.

Правят впечатление четирите външни антени, прибрани отстрани и отзад на рутера, които се разтварят, за да осигурят по-широко и стабилно безжично покритие, заедно с усилвателя на сигнала.

Функционалности

Tenda W18E е двубандов рутер от категорията AC1200, т.е. съвместим е със стандарта 802.11a/n/ac и поддържа безжично предаване на данни със скорост до 1167 Mbps сумарно в двата честотни диапазона – 300 Mbps на 2,4 GHz плюс 867 Mbps на 5 GHz.

Според техническите спецификации, рутерът може да покрие до 300 кв. метра с Wi-Fi сигнал и да обслужва до 50 потребители на интернет, като качеството на достъпа е обезпечено от редица напреднали технологии за оптимизация и споменатите четири антени.

Наличието на няколко WAN порта позволява свързване на рутера към повече от една интернет линия, включително от различни доставчици. По този начин може да се резервира интернет връзката, както и да се балансира натоварването между наличните WAN връзки (Multi WAN Load Balance), така че да бъде осигурена по-висока скорост за групите от приложения в мрежата.

Освен това Tenda W18E поддържа интелигентно управление на честотната лента. Това ще рече, че рутерът настройва автоматично честотната лента за даунлоуд и ъплоуд на всеки потребител в мрежата, в зависимост от общото използване, за да се избегне задръстване на връзките.

Друга интересна функция е т.нар. „airtime fairness”, която осигурява еднакво време за безжичен трансфер на всеки клиент в мрежата, независимо от неговата теоретична скорост. Това гарантира по-висока скорост на даунлоуд за новите устройства, когато към рутера са свързани и по-бавни устройства.

Още една полезна функция е „5G bandsteering”. Когато към мрежата се свърже ново устройство, рутерът разпознава дали то е двубандово и ако е такова, го принуждава да се свърже към 5G честотната лента, блокирайки опитите му за свързване към 2,4 GHz. Така се гарантира, че ще бъде усвоен максималният потенциал за безжично свързване на 5G-съвместимите устройства.

Tenda W18E включва и интегрирана услуга „captive portal”. Това е уеб страница за достъп до интернет с потребителско име и парола, която се появява в браузъра при опит за свързване на нов потребител към безжичната мрежа. Подобна страница може да се използва също за плащания за комерсиална услуга, съгласие с потребителски споразумения, анкети и други от този род.

Всички тези възможности предоставят желаната гъвкавост на операторите на Wi-Fi хотспот при организиране на достъпа до интернет на множество потребители (до 50 акаунта) – например в заведение или друг обект.

Не на последно място, с този рутер могат да се организират сигурни комуникации между централен офис и клонове на дадена компания, връзките с мобилни служители и партньори. За целта рутерът поддържа множество VPN протоколи, вкл. IPsec, PPTP и L2TP в режим клиент/сървър.

Наличност и цена

Хотспот рутерът Tenda W18E е широко достъпен на българския пазар от партньорите на производителя. Цената на устройството е напълно достъпна за всеки бизнес и за домашни потребители със завишени нужди – рутерът струва около 95 лв. с включен ДДС и гаранция две години.

Коментар