Nokia се опитва да предотврати враждебно поглъщане

Nokia може да е обект на враждебно поглъщане, предвид добрите си позиции на пазара
(снимка: Nokia)

Акциите на Nokia се повишиха със 7% в четвъртък на фона на слуховете, че компанията преговаря с инвестиционна банка, за да се защити от недружелюбно поглъщане. По-рано тази година Nokia вече обмисляше стратегически опции за някои свои подразделения, което също предизвика поскъпване на акциите й.

Според доклад на TMT Finance, цитиран от Ройтерс, Nokia води преговори с инвестиционната банка Citi, за да предотврати недружелюбно поглъщане на цялата компания или части от нея. Според слуховете, сделката със Citi може да достигне 17,4 милиарда долара, но подробности не се разкриват. Представители на Nokia все още не са коментирали появилите се информации.

Пазарната капитализация на Nokia достигна вчера 19,386 милиарда долара, в сравнение с 14,90 милиарда долара в средата на март 2020 г. Предвид размера на предложената транзакция, ръководството на Nokia вероятно би искало да направи компанията частна, като покани акционерите да продадат акциите си на консорциум от инвеститори.

Напускайки пазара на мобилни телефони през 2014 г., Nokia продължи да лицензира технологии и да разработва софтуерни продукти, но основната дейност на компанията остана производството на телекомуникационно оборудване.

Основни конкуренти на Nokia Networks на пазара на инфраструктурно оборудване (базови станции и др.) в момента са Ericsson и Huawei. Компанията изостава от своите конкуренти на пазара за 5G технологии, но в същото време Huawei и ZTE са обект на американски санкции, което значително усложнява бизнеса им по целия свят и разкрива възможности за Nokia.

Nokia отчете увеличение на приходите до 23,315 млрд. евро през миналата година и излезе на печалба от 485 млн. евро. Резултатите показват, че Nokia е в добро финансово състояние.

Въпреки това много инвеститори се притесняват от факта, че Nokia изостава от съперниците в сегмента на 5G не само като приходи и пазарен дял, но и по отношение на инвестициите, което може да повлияе на конкурентоспособността й в бъдеще.

Като се има предвид портфолиото от интелектуалната собственост на Nokia, както и нейните контакти с телекомуникационни оператори и други големи потребители на оборудване, компанията представлява интерес за редица купувачи. Но не всички от тях биха предприели недружелюбно поглъщане, с оглед на капитализацията, размера на компанията и естеството на нейния бизнес.

Въпреки това, предвид предизвикателствата, с които днес се сблъскват много телекомуникационни компании, придобиването на Nokia може да има смисъл, както заради интелектуална собственост и технологиите, така и заради възможността за разширяване на нейното присъствие на определени пазари.

Прехвърлянето на Nokia в частни ръце би дало на новото ръководство на компанията, което встъпва в длъжност на 1 септември, повече свобода при вземане на решения, които са непопулярни сред инвеститорите, закупили акции на отворения пазар.

Освен това всяка трансформация на една компания винаги е по-лесна за извършване, когато тя е частна собственост и не се търгува на борсата. Засега обаче информациите относно бъдещето на Nokia попадат в графата на слуховете и спекулациите.

Коментари по темата: „Nokia се опитва да предотврати враждебно поглъщане”

добавете коментар...

  1. Само Документна Измама

    Според слуховете, сделката със Citi може да достигне 17,4 милиарда $
    Пазарната капитализация на Nokia достигна вчера 19,386 милиарда $

    Коя е тая банка дето дава нов дълг колкото паз капитализация ?

  2. Дълг срещу собственост

    Както България взе дълг само на документ от 16 млрд от citi и вече е американска собственост.

  3. 2% е Добре

    Резултатите показват, че Nokia е в добро финансово състояние.

    приходите до 23,315 млрд. евро
    печалба от 485 млн. евро

    Npm = 23315/485 = 2%

Коментар