Кола амфибия достига 80 км/час по вода

Представете си, че отивайки на риболов или просто на почивка сред природата, решавате да плавате в езеро или река. И когато стигнете до водоема, вместо да извадите надуваемата лодка от колата, влизате във водата направо с колата, която след натискането на един бутон се трансформира в моторница.

Или пък сте жертва на задръстване по време на пиковите часове на движението по пътищата. Можете да чакате колоната да се придвижва бавно напред, но ако има река наоколо, може да я използвате като магистрала.

В наши дни тези фантазии не са безпочвени. Благодарение на работата на Джон Гилиам те могат да се определят като прогнози за близкото бъдеще.

Джон е учен, изобретател и създател на най-бързата кола-амфибия до момента. С възможност за движение по вода, Hydra Spyder е невероятно бърз и маневрен автомобил, казва Джон. Това е земноводна спортна кола със стилен външен вид. За да се превърне в лодка, шофьорът просто я откарва до избрания водоем, влиза с нея във водата и при достигане на определена дълбочина натиска специалния бутон. Колелата се повдигат нагоре и моторницата е готова за плаване, като може да достигне над 80 км/час върху водната повърхност.

Размерите на Hydra Spyder надхвърлят тези при конвенционалните автомобили. Дължината на Spyder-а е 5.66 метра, а широчината е грубо казано с 30 см над средната широчина при традиционните коли.

Разходът на гориво при движение по твърда настилка е средно около 5 литра на 100 километра, което не е много, имайки предвид теглото от тон и половина. Във водата обаче разходът е значително по-висок.

При изобретяването на кола-амфибия за масово ползване, основният приоритет е бил безопасността, споделя Джон Гилиам. Интересното при Hydra Spyder е, че за неговото създаване е използвана специална технология, одобрена от щатската Брегова охрана. Благодарение на нея, дори при наличието на голяма дупка на дъното на автомобила, той не само не потъва, но свободно плава над водата.

Земноводните коли далеч не са нещо ново – нито като идея, нито като реализация. Amphicar например е бил масово достъпен автомобил, отново способен да се движи по суша и вода. Той се произвежда от 1961 до 1968 година в Германия. На твърда настилка може да достигне максимална скорост от близо 120 км/час, но във водата трудно надхвърля 10 км/час.

Още по-назад във времето е немският Schwimmwagen. Той е използван от германските въоръжени сили по времето на Втората световна война. Движението му във водни басейни се е осъществявало благодарение на моторна перка в задната част на колата, която при нужда се е спускала във водата.

Тези автомобили са произвеждани от Фолксваген във фабриката във Волфсбург. Общото количество на произведените коли е 15 125, като до днес са оцелели едва 125 от тях.

През 2003 година се появява и първата масово достъпна високоскоростна кола-амфибия с по-сериозни показатели, отговаряща на съвременните нужди. Aquada е дело на Алан Гибс, изобретател от Нова Зеландия. Във вода тя достига скорост малко над 50 км/час. Aquada участва и в заснемането на филма на Джеймс Бонд „Само един свят не стига”. Нейната цена е $300 000.

А Hydra Spyder е достъпен на цена от $155 000. Предвидени са и възможности за добавяне на множество допълнителни екстри: отоплени седалки ($1000), развлекателна система за специално “in-Spyder” кино ($5000), системи за вратите тип „Ламборджини” ($2000) и др. Въпреки че земноводната кола не е предназначена за открито море, към нея запалените рибари могат да добавят и риболовен локатор.

До този момент са регистрирани 6 поръчки за Hydra Spyder, като самият прототип е продаден още през миналия ноември за $175 000. Джон Гилиам споделя, че се надява с времето неговият бизнес да се развие и скоро да реализира продажби от по 75 земноводни автомобила на година.

по темата: „Кола амфибия достига 80 км/час по вода”

добавете коментар...

  1. crazy

    eii taq kola mn qka :Pp

Коментар