Huawei атакува пазара на Windows с HarmonyOS 2.0

Huawei планира сериозно присъствие на РС пазара със собствена платформа
(снимка: Huawei)

Huawei ще се опита да наложи на компютърния пазар собствена операционна система HarmonyOS, като така очевидно ще конкурира Microsoft и Windows, която е доминиращата РС платформа в момента.

Персонални компютри с процесори Kunpeng и операционна система HarmonyOS 2.0 се очакват скоро на китайския пазар, съобщи Huawei Central, позовавайки се на публикации в социалната мрежа Weibo.

Няколко провинции, региони и градове в Китай си сътрудничат с Huawei в изграждането на верига за доставки на новите РС-та под управление на Harmony OS 2.0 и налагането им на местния пазар.

Huawei представи за първи път операционната си система на конференцията за разработчици HDC 2019. Съгласно пътната карта на компанията, HarmonyOS 2.0 ще излезе през 2020 г. за РС-та, смартчасовници/гривни и автомобилни системи, а до 2022 г. ще се разпространи и на други платформи.

Миналата година Huawei представи първата си дънна платка на настолни компютри, проектирана на базата на собствен процесор Kunpeng 920. Платката е съвместима с масовия хардуер, вкл. памети, твърди дискове и мрежови карти.

ARM-базираният процесор Kunpeng 920 има 4 или 8 ядра, работещи на тактова честота 2,6 GHz. В платката са вградени шест интерфейса SATA 3.0, два слота M.2 SSD, четири слота DDR4-2400 UDIMM за максимум 64GB оперативна памет, три слота PCIe 3.0, два гигабитови мрежови порта, четири порта USB 3.0 и четири USB 2.0.

Huawei вече предлага Kunpeng решения на корпоративни клиенти, но на тазгодишната конференция за разработчици HDC 2020 се очаква компанията да обяви и системи за потребителския пазар. Конференцията ще се проведе най-вероятно през август.

Коментари по темата: „Huawei атакува пазара на Windows с HarmonyOS 2.0”

добавете коментар...

  1. Сянка

    Crazy: няма нужда да стоиш на Window7, минавай директно на някоя лека дистрибуция на Линукс и ще си възхитен какви чудеса прави и то безплатно 🙂 .. има си визията “прозорци”, редовни updates и сигурността!
    Поздрави,

  2. Бъра

    Дедо, като ги разбираш ти нещата я кажи, колко пари даде ти за уиндолса които ползваш от години или пък за линукса. И какво стана с Линукс за всичко ли, каквото стана с уиндолс за смартфони. 90% от народа плюе по линукс, ха ха те не знаят че това са дистрибуции никога не са работили с това нещо даже не са се докосвали до него но ЗНАЯТ. Типична българска черта, всичко знаем и от всичко разбираме

  3. Бъра бъра

    Дедо, като ги разбираш ти нещата я кажи, колко пари даде ти за уиндолса които ползваш от години или пък за линукса. И какво стана с Линукс за всичко ли, каквото стана с уиндолс за смартфони. 90% от народа плюе по линукс, ха ха те не знаят че това са дистрибуции никога не са работили с това нещо даже не са се докосвали до него но ЗНАЯТ. Типична българска черта, всичко знаем и от всичко разбираме

  4. дедо

    Линукс ама нъцки! Хем плюем Уиндос и алчните Майкрософт, хем пък уж Линукс като Андроид или Хармони ОС ама разработван от пак същите алчни капиталисти като Google и Хуавей?! Кой създаде Андроид и го инсталира на милиарди устройства, кой вложи милиарди в това? Кво излиза – дали Линукс или Уиндос все някой бизнес трябва да стои отзад за да има успех сред масите! Както и с ядрото – чичко ви Торвалд не работи без пари и линукс-празнодумците ме му плащат заплатата! Щото едно е да си ръчкаш за удоволствие, друго е всекидневен, целенасочен и упорит труд често дори против волята ти! Трябва организация, визия, дисциплина и стратегия! И при Линукс е така – един малък процент всъщност движат нещата и за повечето си е платена работа – масата се перчи по форумите те колко са умни и колко са тъпи джамджиите – и то без да са писали и ред код!

  5. 123

    Не е линукс, твърдят, че ще е с тяхно ново ядро.

  6. Радико

    Дедо, всичко си е наред с линукса. Въпросната harmony OS това си е Линукс дистрибуция. Точно такава дистрибуция е и Андроид инсталиран на милиарди смартфони.

  7. дедо

    Ко стана с Линукс?! Решението за всичко, гробокопача на Уиндос и алчните капиталисти? Венеца на опен сорса и братското сътрудничество между потребители и разработчици? Сега пък чакаме решение от китайските комуно-капиталисти – известни демократи, свободлюбци и тотално зачитащи личната информация? Но пък в САЩ как бият негрите…

  8. None

    За сега всичко ще се случи само на вътрешния пазар но той никак не е малък така че предстои да видим как ще се справят китайците и с хардуера и със софтуера. Хората са любопитни и търсят нови неща а ако те са и на добра цена ще се купуват. Мисля че за в бъдеще предстои битка която американците сами сия предизвикаха.

  9. Crazy

    Чакам я с нетърпение все още стоя на windows 7 тая 10ка въбще не я виждам.

  10. Джаго инджинерин

    Става въпрос за вътрешният пазар на Китай, поне засега.

  11. Александър

    Ще видим, тук освен конкурентна цена се търси надеждност и перформънс. Съмнявам се това да замести Windows, но предстои да разберем.

Коментар