Oracle настъпва на пазара за уеб приложения




Софтуерната компания Oracle планира да пусне седем нови приложения, реализиращи концепцията SaaS (софтуерът като услуга). Според Уол Стрийт Джърнъл, това ще бъдат приложения за продажби, маркетинг и управление на човешките ресурси.

Бизнес моделът SaaS, който се базира на продажба на софтуер по поискване, става все по-популярен. В условията на криза клиентите се насочват към услуги с бърза възвръщаемост, избягвайки големи разходи за ИТ и софтуерни лицензи.

Макар и Oracle да не коментира публикацията в Уол Стрийт Джърнъл, последните действия на компанията показват все по-широко възприемане на модела за уеб базирани приложения. През януари разработчикът пусна CRM On Demand Release 16, а две месеца по-късно обяви нов продукт за управление на корпоративните доставки – Oracle Sourcing On Demand.

В момента около 4,5 милиона крайни потребители ползват софтуер по поискване от Oracle. През юни миналата година изпълнителният директор Лари Елисън заяви, че услугите по поискване не са достатъчно печеливши, но с времето това ще се промени.

Засега Oracle предлага ограничен брой онлайн продукти, каквито са тези на Siebel Systems, уеб версиите на Oracle Hyperion и някои приложения за бизнес анализ.

Коментар