Пиратска партия се гласи за Европарламента

Шведската Pirate Party, бореща се за реформа на закона за авторското право, може да спечели място в Европейския парламент, показва скорошна анкета.

Около 5,1% от шведите, предимно младежи, биха подкрепили партията на изборите през юни, сочат данни от проучване на DN/Synovate, на които се позовава Ройтерс.

Pirate Party беше създадена през 2006 година и спечели само 0.6% на последните парламентарни избори в страната. Партията не е свързана с популярния торент сайт The Pirate Bay, собствениците на който получиха наскоро ефективни присъди.

Лидерът на партията Рик Фалквинг вярва, че новият шведски закон, който позволява на притежателите на авторски права да проследяват IP адресите на заподозрени в пиратство потребители, е основната причина за неочаквано нарасналата популярност на Pirate Party.

Ако сегашните симпатизанти на партията гласуват за нея на изборите през юни, тя ще има със сигурност свой представител в Европейския парламент.

Има тенденция обаче младите хора да не гласуват. Но ако темата остане актуална до деня на изборите, може да има изненада, коментират шведски политолози.

Коментар