Основател на Google надникна в бъдещето

Макар и да е направено изключително много в интернет търсенето, има важни области, които се нуждаят от развитие. Перфектното търсене изисква изкуственен интелект на човешко ниво, заяви съоснователят на Google Сергей Брин в годишното си писмо до акционерите.
Той прави паралел с времето, когато е бил дете. Тогава търсенето на каквато и да е информация е означавало дълго ровене в библиотеката и късмет, ако бъде открита подходящата книга. Днес намирането на информация по дадена тема става за секунди.
Брин отчита обаче, че трябва да се подобрят контекстуалните характестики в резултатите от търсене. Напоследък Google вложи много усилия в разработка на контекстуални търсещи системи, но това все още не е достатъчно.
Съоснователят на най-голямата интернет компания очаква в следващите десет години търсенето да бъде развито много повече, предвид нарастващата мощ на хардуера.
Компютрите ще бъдат 100 пъти по-бързи, а паметта – 100 пъти по-евтина, казва Сергей Брин, визирайки времето след 10 години. Много от проблемите, които днес отправяме към изкуствения интелект, ще станат стандартни възможности на комютрите, вкл. обработка на изображения и разпознаване на говор.

Коментар