AMD може да пусне 5-нм Ryzen още тази година

Процесорите Ryzen може да минат предсрочно към 5-нанометрова технология
(снимка: AMD)

AMD може да вземе сериозно технологично превъзходство още тази година. Американският чипмейкър подготвя за пазара десктоп процесори по 5-нанометров технологичен процес.

По-ранни публикации сочеха, че през октомври или ноември AMD ще пусне настолния CPU Ryzen 4000, изготвен по 7-нанометров технологичен процес и предназначен за сокет AM4, но с нова микроархитектура Zen 3.

Но сега се появиха информации, че Ryzen 4000 може да се произвежда по нов, по-тънък технологичен процес – 5 нанометра. Това означава, че AMD ще премине към новата норма една година по-рано, отколкото планираше.

Същевременно, тайванският чипмейкър TSMC се готви да започне производство по 5-нм технология през четвъртото тримесечие, съобщи Digitimes. В този случай процесорите Ryzen 4000 може да излязат в самия край на настоящата годината или в началото на следващата, с вероятен анонс на CES 2021 през януари в Лас Вегас.

От друга страна, AMD няма особена причина да бърза с прехода към нов технологичен процес, предвид неудачите на Intel. Освен това процесорните архитектури се разработват изначално за определен технологичен процес, макар и това да не е строго правило.

Ако все пак AMD наистина реши да премине към 5 нанометра още тази година, това несъмнено ще направи нейните CPU още по-добри. Най-малкото те ще консумират значително по-малко енергия на същите тактови честоти. Може да се очаква и увеличаване на тактовата честота, респ. на производителността на процесорите.

Коментар