800 самолета с интернет до края на годината




Броят на самолетите с високоскоростен интернет на борда ще се увеличи от 25 през юни миналата година до 800 в края на настоящата, по данни на In-Stat.

Широколентовото предаване на данни в самолетите се обезпечава от спътници или мрежи въздух-земя. На този нов пазар се конкурират компаниите Aircell (въздух-земя), Row44 и Panasonic (спътници), според CNET News.

Пред навлизането на интернет в самолетите има сериозни пречки. Компаниите трудно получават разрешение за инсталиране на външни антени, оборудването е скъпо, а допълнителният товар на борда увеличава разходите за гориво на самолета.

Добрата новина е, че има тенденция оборудването да поевтинява, което насърчава доставчиците на интернет да търсят партньорство с авиокомпаниите и да разнообразяват услугите.

Към момента от американските авиокомпании високоскоростен интернет на борда предлагат Delta Air Lines, American Airlines и Southwest Airlines.

Пазарът на тези услуги се очаква да достигне $47 милиона през настоящата година, а към 2012-а да нарасне до $1 милиард, прогнозира In-Stat. Печалбите ще си разделят авиокомпаниите, интернет провайдерите и доставчиците на точки за достъп.

Коментар