Чакат от Apple да обяви раздяла с Intel на 22 юни

Слуховете, че Apple ще изостави процесорите Intel, може да се потвърдят скоро
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще обяви, че изоставя процесорите на Intel – това ще стане след по-малко от две седмици, на конференцията WWDC. Компанията ще представи инициатива за преминаване към собствени процесори, а първите компютри с тях ще се появят по-късно, съобщи Блумбърг.

Не за първи път се появяват слухове за намерението на Apple да започне преход от процесори Intel към собствени чипове, базирани на архитектурата ARM. През последните месеци тези информации зачестиха. По-специално, анализаторът Минг-Чи Куо смята, че първият лаптоп на Apple със собствен ARM процесор ще излезе през следващата година.

Твърди се, че самата Apple официално ще разкрие своите ARM планове. Очаква се това да се случи този месец на конференцията за разработчици WWDC, която е насрочена на 22 юни.

Предполага се, че инициативата за отказ от процесорите на Intel в полза на собствени решения се нарича Kalamata. Apple е заинтересована да разкрие плановете си по-рано, за да даде време на разработчиците да се адаптират, преди новите компютри да излязат на пазара.

Предстоящият преход ще бъде третата историческа промяна в архитектурата на компютрите Apple. В началото на 90-те години компанията прехвърли своите компютри от процесори Motorola на IBM PowerPC, а през 2005 г. направи преход към Intel.

Собствените процесори ще позволят на Apple да стане по-автономна, евентуално да намали разходите, както и да оптимизира по-добре софтуера си. Като се има предвид обхвата на компютрите, предлагани от Apple, е възможно преходът да отнеме повече от година, защото едно е да се замени конвенционалният 10-ватов Core-Y, а друго – 28-ядреният Xeon W в Mac Pro.

Източникът отбелязва, че Apple е решила да изостави процесорите на Intel след като развитието им се забави. Тестването на собствените процесори на Apple е показало, че те значително превъзхождат решенията на Intel, особено по отношение на производителността на графичния блок и задачите за изкуствен интелект. Освен това те се оказват по-енергийноефективни.

Твърди се, че в момента Apple работи върху три различни процесора, а първият ще се базира на Apple A14 SoC – основата на предстоящия iPhone. Вероятно в този случай ще се разчита на идентична или подобна архитектура на ядрата. Производител на Apple процесори ще бъде TSMC, използвайки 5-нм технология.

Коментари по темата: „Чакат от Apple да обяви раздяла с Intel на 22 юни”

добавете коментар...

  1. Blah

    Към Anonymous: Пропуснал си да споменеш едно от най-важните неща, за които говори Росман – че Ябълката се бори със зъби и нокти (разбирай – EULA, закони, доставка на резервни части, кодиране на частите и т.н.) да забрани поправянето на устройствата и от хора като него, и да принуди потребителите да се обръщат само към нея за поправки. $$$

  2. Anonymous

    !!!
    До бизнес нагризаната ябълка:
    Има едни хора – IT поддръжка им викат – дето се грижат за компютъра ти ако се скапе. Могат да бъдат наети както на пълен работен ден, така и на половин ден, така и да ги викаш за отделни задачи.
    Факта, че хората ти трябва да си инсталират/настройват програми означава,
    1) Че CEO-то не разбира недостатъчно от IT (или хич не разбира)
    2) Че не знае как да си управлява хората и IT-персонала
    3) Че не ги е инструктирал и не е създал ясни правила и работещи отношения.

    Колкото до масовите потребители на макове в щатите, не тия, дето ги ползват с определени бизнес цели, е пълно с вицове и много от тях са от тъжната действителност.
    Колкото до надеждността им – можете да потърсите в ютуб Louis Rossman, който има сервиз за поправяне на лаптопи и да му поизгледате клиповете. Извода от опита му е, че в момента нагризаната ябълка монетаризира маркетинговите си кампании. Лаптопите им са на много висока цена, но за разлика от преди, след изтичане на гаранцията е много вероятно да се скапят. Има и много проблеми със самия технологичен дизайн заради ударението на естетика на всяка цена, отидете ли в официалния сервиз в щатите просто нещата са направени да те накарат да си вземеш нов лаптоп за няколко хилядарки вместо да диагностицират, да сменят част за 50 долара и услугата да речем за 200. И ги хващат в това – имаше репортажи. Делата на нагризаната ябълка в контраст с рекламите им демонстрират злоупотреба с клиенти, доставчици, сервизи, да не говорим за замърсяването на околната среда. Дали ще им ползвате продуктите си е ваш избор, но поне се информирайте обстойно за конкретния продукт. Росман имаше видео, в което описва и кои са сполучливите модели, които се развалят по-малко.

  3. !!

    Аре, поредният технически експерт 😀

    А, по всички ИТ конференции по света, масовият компютър е macbook pro.

    Явно в ИТ сектора никой не разбира от компютри?

    Да, за игри не стават. Но, по-добри работни компютри от маковете все още никой не е направил.

    Дори IBM (след като пробутаха лаптопите си на Lenovo), позволиха на служителите си да си избират Apple компютри.

    Още на 3-тата година публикуваха рапорти и анализи, че поддръжката на Apple компютри им излиза многократно по-евтина, като крайният резултат е, че за периода на експлоатация, общите разходи са 50% по-ниски от ползването на лаптопи с Windows.

    Тази разлика идва най-вече от допълнително загубеното време при повреда на компютър – служителите си прехвърлят информацията върху временен и/или нов компютър, настройват си приложения и прочее. В този период получават заплата, но не работят по задачите си, което фирмите броят към разходите по поддръжка.

  4. тц

    Смех, днес погледнах кои са топ моделите на ябълката в лаптопите – за 6500лв купуваш боклук със среден клас видеокарта с 4ГБ памет, i7-чка или i9-ка 9-то поколение, която е 2 пъти по-слаба от сегашните АМД предложения. За 3-4 хилки взимаш два пъти по-мощна уиндоуски лаптоп. Когато се poизравнят цените с възможностите, тогава ще имат някакъв шанс, освен при зомбираните епъл фенбойчета, 90% от които не разбират от хардуер и компютри.

Коментар