Dell остава номер едно на намаляващия пазар за сървъри

Пазарът на сървъри регистрира отстъпление през първото тримесечие на 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов анализ на IDC обобщава ситуацията на световния пазар за сървъри през първото тримесечие на годината, минало под знака на пандемията от коронавирус. Пазарът намалява както по брой продадени устройства, така и в стойностно изражение.

Доставката на сървъри в периода януари-март 2020 г. регистрират спад от 0,2%, спрямо първото тримесечие на 2019 г., и възлизат на 2,6 милиона броя. В стойностно изражение обаче намалението е по-чувствително – с 6,0% до 18,6 милиарда долара.

Прави впечатление, че в долния сегмент продажбите намаляват с 2,1%, докато при сървърите от среден клас спадът е 23,0%. Продажбите на сървъри от висок клас намаляват с 9,1%.

В парично изражение долният сегмент възлиза на 15,1 милиарда долара, средният е около 2,6 милиарда долара, а горният – малко под 1,0 милиард долара, сочи анализът на IDC.

Пазарен лидер за тримесечието е американската Dell Technologies. За една година обаче делът на лидера е намалял от 20,2% на 18,7%.

На второ място е друг американски производител – HPE/New H3C Group, който има пазарен дял от 15,5%, докато година по-рано контролираше 18,0%.

Третото място принадлежи на Inspur/Inspur Power Systems. В рамките на една година делът на този доставчик се увеличава от 6,2% на 7,1%.

В челната петица влизат също китайската Lenovo и американската IBM. Техните дялове от световния пазар на сървъри са съответно 5,6% и 4,8%.

Коментар