Забравете за Windows на Mac, когато Apple мине на ARM?

В бъдещите Mac компютри с ARM изглежда ще отпадне опцията за пускане на Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

След прехода на Mac компютрите към процесори, базирани на ARM архитектура – промяна, която Apple обяви на конференцията WWDC, потребителите няма да могат да стартират Windows с помощната програма Boot Camp, съобщи The Verge.

Apple се сбогува с процесорите на Intel, а потребителите на Mac могат да се сбогуват с опцията за Windows през Boot Camp. Това произтича от лицензионната политика на Microsoft: докато обикновен Windows 10 може да се инсталира на всеки компютър, то версията Windows 10 за ARM е предназначена само за първоначална инсталация на нови компютри.

„Microsoft лицензира Windows 10 на ARM само за OEM” – това е точният отговор на въпроса за политиката на разпространение на тази версия на операционната система. OEM версиите се доставят само с хардуер, тоест предварително инсталирани на компютър или лаптоп.

Разбира се, от Apple не може да се очаква да инсталира предварително Windows 10 на ARM компютрите Mac. От своя страна, Microsoft може да промени политиката си за лицензиране, но представител на компанията коментира, че „няма какво повече да каже по този въпрос”.

Apple работи в тясно сътрудничество с Microsoft по отношение на софтуерния пакет Office за компютри Mac, базирани на ARM архитектура, но компанията не каза нищо за Windows и Boot Camp на конференцията WWDC.

Може би някои положителни новини по този въпрос ще се появят по-късно, но цялата работа опира до лицензионната политика на Microsoft, чиято промяна не е толкова проста. Apple планира да прехвърли Mac компютрите към ARM в рамките на две години.

Коментари по темата: „Забравете за Windows на Mac, когато Apple мине на ARM?”

добавете коментар...

  1. ..

    За bootcamp нищо не казаха, но за виртуализацията казаха. Показаха ранна версия на Parallels Desktop, която ще е готова достатъчно скоро.

    VMWare също показаха, че работят.

    Мисля, че се престаравате с паниката 😀

Коментар