ЕК ни даде 2 месеца срок за преносимостта

Европейската комисия откри вчера процедура за нарушение срещу България, заради забавеното въвеждане на преносимост на географските номера при фиксираните телефонни услуги.

Срокът за въвеждане на преносимост на географските номера бе до 1 януари 2009 г. Сега ЕК ни дава двумесечен срок за изпълнение на изискванията.

Преносимостта на фиксираните номера е още една фикция за българския телекомуникационен пазар, заявиха наскоро от Сдружението за електронни комуникации (СЕК). Алтернативните телекоми ще подпишат под натиск безполезна процедура, която не е съобразена с европейските правила, казаха от СЕК.

От Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) припомниха, че необходимите законови предпоставки за въвеждане на преносимост на номерата – мобилни и фиксирани – са създадени още със Закона за електронни съобщения, приет през 2007 година.

Така например, запазването на мобилния номер при смяна на оператора е възможно от 2008 година.

Наличието на законови предпоставки за въвеждане на преносимостта на номерата се отбелязва и в съобщението на Европейската комисия за процедурата, посочиха от ДАИТС.

Агенцията очаква двумесечният срок, даден от Европейската комисия за въвеждане на преносимостта на географските номера при фиксираните услуги, да бъде използван за активни действия в полза на потребителите, съобразени с европейското законодателство.

Коментар