“Бърза писта” за кариера в държавната администрация

Младите хора имат възможност за бързо кариерно израстване в държавната администрация чрез т. нар. „бърза писта”. Това обяви днес министър Николай Василев в дискусия със студенти от международната магистърска програма „Право на ЕС”.
С „бърза писта” най-добрите служители могат да бъдат преназначавани на по-висока длъжност до „началник на отдел”, включително и без да са налице условията за минимален ранг и професионален опит.
Магистърската програма „Право на ЕС” е съвместна програма на Софийския университет „Климент Охридски” и Университета на Нанси, Франция.
За първите две учебни години в програмата са обучени общо 62 служители в държавната администрация, над 53 магистрати и 55 адвокати, нотариуси и частно практикуващи юристи.
Успешно завършилите получават две дипломи: за образователно-квалификационна степен „магистър по Право на ЕС” от СУ и френско университетско удостоверение за специализация (не е магистърска степен) от Университета на Нанси.
В програмата се обучават само практикуващи специалисти, които работят в държавната администрация, съдебната система, дипломатическата служба или свободната юридическа практика. Изисква се да имат добри базови познания по право на Европейките общности и Европейския съюз, произтичащи от университетски курсове или специализирани курсове за квалификация.

Коментар