Уеб функции обогатяват Ubuntu

Възможности за уеб базирана синхронизация на файлове предлага нова услуга за операционната система Ubuntu. Разработчикът Canonical започна бета тестове на Ubuntu One, достъп до която имат само поканени членове на потребителското общество, съобщи ZDNet. Всеки желаещ да тества системата може да поиска покана от Canonical.
Ubuntu One осигурява файлова синхронизация за системи, работещи под Ubuntu 9.04, известна с кодовото име Jaunty Jackalope. Услугата ще стане публично достъпна с пускането на Ubuntu 9.10, или Karmic Koala, през октомври тази година, съобщава Canonical.
Системата се интегрира в десктоп софтуера Gnome чрез зареждан през интернет клиент, който създава папка Ubuntu One в потребителската “home” директория. При модификация на който и да е файл, съхраняван в тази папка, промените автоматично се записват в ресурсите на уеб услугата и се разпространяват към другите компютри на потребителя.
В момента услугата предоставя 2GB сторидж безплатно или 10GB срещу месечна такса от $10.
Потребителите могат да споделят индивидуалните си папки с други потребители чрез контекстно меню. Когато папката бъде споделена, тя се появява на десктопа на получателя в папка"Shared With Me".
Ubuntu One предоставя също уеб интерфейс, който може да се използва за управление и достъп до файлове, без да е необходим клиентски софтуер.
Засега Ubuntu One поддържа само една операционна система, за разлика от конкурентни услуги като Dropbox. Странични разработчици обаче могат да адаптират услугата и за платформи като Mac OS X и Windows, посочват от Canonical.
Заявка за даунлоуд: Ubuntu One

Коментар